All for Joomla All for Webmasters

Hírek

MEGHÍVÓ Régi nyíregyházi hegymászók találkozójára. ÚJHUTÁN 2018.október13-14-én.

 • Kategória: Hírek
 • Megjelent: 2018. szeptember 14. péntek, 17:17
 • Írta: grikisti
 • Találatok: 6

MEGHÍVÓ
Régi nyíregyházi hegymászók találkozójára.
ÚJHUTÁN 2018.október13-14-én.

 

                                                         Tisztelt Sporttársat
Meghívom a régi nyíregyházi hegymászók hagyományos őszi találkozójára 2018. október 13 -14-én ÚJHUTÁN Tatay László házába, a haranglábnál jobbra, az útca baloldalán a 3., emeletes ház.
       Gyülekezés: október 13-án 18;- után.

Ajánlott útvonal: Szerencsi-vár 12;00.. Kossuth Emlékház Monok, 14; Boldogkő-vára 15;00.

Aranyos-völgy – Erdőbénye – Tolcsva – Újuta.

A múzeumi belépőket közösen  fizetük (sajátkasszából)

       Közös vacsora 18 órától, élménybeszámolók, tablók, képek, videó, CD, hozzatok!
   14-én gyalogtúra, Újhuta – Kek-kő /- Újhuta kb 10 km, 3 óra,  Jóidő esetén 09;00- órától gyalogtúra a Kerek-kőre és vissza kb 7 km, 3 óra.   Eédután hazautazás
Költségtérítés: 3000- Ft/ fő közös vacsora, szállás. Előző évi gyakorlat szerint, szaunázás! Családtagot, vendéget hozhattok!

Jelentkezés szeptember 30-ig. Dr Egri Kiss Tibornál címet lásd fent, vagy
Tatay Lászlónál 42 475175, 06 30 9430131.

A rémhír sajnos igaz 2018. szeptember 6.-án A Palotaszállóból hazafelé menet elrapültem a vizes kövön bal oldali csombnyak-törést szenvedtem a 9. cytosztatikus kezelés után!

                                                                                      Sporttársi üdvözlettel!

        Nyíregyháza, 2018. szeptember 14.-én

                                                                                                  Dr Egri Kiss Tibor

 

 

 

 

 

 

Beszámoló a 2018. július 18 - 28-én rendezett L. jubileumi Nemzetközi Tisza vizitúráról. Rahó, Bustyaháza - Tiszabecs –Tokaj

 • Kategória: Hírek
 • Megjelent: 2018. július 29. vasárnap, 11:54
 • Írta: Dr. Egri Kiss Tibor
 • Találatok: 43

Beszámoló a 2018. július 18 - 28-én rendezett L. jubileumi
Nemzetközi Tisza vizitúráról.

Rahó, Bustyaháza - Tiszabecs –Tokaj

Az előkészületek során a vízállást pontosítottuk, idén az esőknek köszönhetően  Tiszabecsen a vízállás -195 – cm-ről -105 cm-re emelkedett, Bustyaházán a tavalyinál 30-40 cm-el volt nagyobb vizünk, a víz. 20 °C volt.

Tiszabecsen a Vidám Delfin kempingben 18-án. estig 21 jeletkező érkezett be. Közöttük 1 német Hannoverből.

Még este ellenőriztük az útleveleket. A hajókat reggel pakoltuk a trailerre. Eléggé megtelt, mert az előtúrával érkező hajóit is fel kellett rakni, így 26 hajót vittünk fel.

Reggel 9 órára a határon voltunk, kevés átkelő miatt hamar végeztünk. A kis busz a szokott helyen várt minket. Délre már Bustyaházán voltak. Én a trailerrel utaztam, elszaladt az idő vásárlással, forrásvízre várakozással és a sofőrök étteremi ebédelésével 14;08 –kor érkeztünk, pontosan egy kiadós záporral egyszerre. A tavalyi helyen sátraztunk jól lerágott tehénlegelőn. A szokásosnál nagyobb vízen az előtúrázók is megérkeztek 16-17 óra között 32-en Veres István vezetésével. Közülük 16-an csatlakoztak hozzánk, így a létszámunk 37 főre bővült.

Az esti tábornyitásra az idő megjavult. A szép új Nemzetközi Tisza túrás plakát előtt. a megnyitón megjelent a Viski Zöld Falusi túrizmus vezetője, az Ötvös házaspár köszöntöttek bennünket. Haraszti Béla a SZ-Sz-B. Megyei Nyíregyházi Városi Természetbarát Szövetség vezetője megnyitotta az L. Nemzetközi Tisza túrát.

Felhívta a résztvevők figyelmét, hogy december 1.-én alkonyatkor egy magaslaton mindenki énekelje el a magyar és a székely himnuszt! Ezek teljes szövegét lásd a beszámoló végén!

Sajnos a csöpörgő eső miatt a szokásos tudnivalókat pénteken reggelre halasztottuk. Az érdemes túrázók szép sárga Nemzetközi Tisza túrás emblémás trikót kaptak. Veres István az ünnepi vacsorára meghívta túra vezetését!

20.-án pénteken párás, de kellemes napsütésben bontottuk a sátrakat. Szerencsénkre éjjel nem volt hívatlan látogatónk.

9;00 órától indultunk a kellemes, gyors vízen, egy kenunak sikerül már az elején borulni. 10;01-kor a viski hídnál voltunk, délben a velétei híd alatt ebédeltünk. Huszt előtt már megkaptuk a szokásos esőt. A krívai híd után 35 perccel a jo. vízalatti sarkantyú hatalmas hullámain többen borultak! Pedig kikerülhető lett volna! A vasúti híd alatt a jo. igen nagy hullámok középen leevezéssel elkerülhetők voltak. A híd alatt 15;01.-kor zápor volt, szerencsénkre csak pár percig tartott. A túra eleje 16;00-ra megérkezett, velem együtt. Már megint nem volt kitűzve a kikötési jel! Szerencsére most nem eveztek túl!

Szabó Károly vendéglőjénél táboroztunk. Bokáig érő pocsolyákban kellett felvinni a hajókat. Egy káposztalevessel fogadott bennünket, a jó idő ellenére az ünnepi eligazítást az étteremben tartottuk. A nap folyamán 4 borulás volt, közöttük egy tapasztalt vizitúrázó is!

Az éjszaka csendesen telt.

21.-én kellemes napsütésben vittük vízre a hajókat, a víz már 22 ° C lett. Stagnált.

Én 9;22 perckor indultam, akadálymentes vízen haladtunk. Feketeardó térségében igen sok fát kellett kerülgetni, de volt hely bőven! 11;00-ra a csőhídhoz értem. Tiszabökény alatti ktűnő homokpadnál megálltam 12;18 perckor. Bevártam a többieket, jót fürödtünk. A víz már 1 arasznyit apadt 23 ° C lett. A kijelölt időre 14;00-ra 13-an érkeztünk meg a tiszaújlaki hídhoz.

Szerencsénkre a vége is megérkezett ½ órán belül. A határ ellenőrzés zavartalanul, gyorsan végbement. Leevezéskor a vízmérce -150 cm-t mutatott. A hazai útlevél ellenőrzés 16; órára befejezdött!

Betegségem miatt nekem nyújtott segítséget ezúton köszönöm!

            Már a velétei híd felett megkezdték a meder méllyítését, még a tiszaújlaki híd alól is hordták a sódert hatalmas billenős tehergépkocsikkal!

Az elő- és a felső-túra résztvevői jó hangulatban érkeztek meg Tiszabecsre!

TISZABECS – TOKAJ SZAKASZ.

Július 21.-én 19 órakor megkezdődött a túra ünnepélyes megnyitója. Haraszti Béla az arra érdemeseknek 16 trikót osztott szét! Többek között Egri Kiss Tibor is kapott, mert velem együtt 29 éve elsőnek eveztünk a Tiszán Bustyaházától - Tiszaújlakig 1 nap alatt. Ezután 1990-ben már 104 eveztük le ezt a távot 2 nap alatt. Azóta is a 2008 évi nagy nyári áradás miatt nem, de a többi évben 2015 kivételével rendszeresen eveztünk ezen a szakaszon is!

            Egy perces felállással emlékeztünk Kiss Gyulára közelmúltban elhunyt elnökünkre, aki igen eredményesen segítette a Nemzetközi Tisza túrák szervezését és 2 nap múlva lett volna 73 éves.

            Haraszti Panna és Koncz Réka megkezdte az újonnan érkezettek adminisztrálását a szép, hatalmas plakát alatt.

            Az előkészületek során Haraszti Béla Sz-Sz-B Megyei és Nyíregyháza városi Természetbarát Szövetség elnöke interneten közzétette a túra kiírását. Csuklóra csatolható Sz-Sz-B-Megyei Szövetség feliratú vízhatlan szalagokat készíttetett, Nemzetközi Tisza túrás öntapadós matricát + 1 db mágneses emblémát adtunk minden nevezőnek.

Tiszabecsen 54-en neveztek, szokás szerint néhányan hazamentek, újak jöttek, ezért a hazai szakaszon összesen 72 fő evezett velünk.

            22. –én. A Tiszabecs – Szatmárcsekei határvízen vízirendőrök fokozott ellenőrzést tartottak, minden hajóvezetőt megszondáztattak. Most a Tisza vízállása Tiszabecsen -150 cm-s volt a víz megfelelően haladt, a túrázóink is jó időben leértek Szatmárcsekére! A kitűnő, hatalmas homokpadra.

            23.-án. Jándra is szépidőben eveztünk, a száraz úton könnyedén be lehetett hajtani a gépkocsikkal.

24.-én. Jó időben eveztek, de Vásárosnaménytól – Tiszamogyorósig erős északi, szembeszélben. Időben mindenki megérkezett a szép, rendezett kempingbe.

25.-én Csak a szembeszél zavart bennünket az újabb határvízen Jól elfértünk Tuzséron a nagy, szép kempingben.

26. án. Dombrádra egyre lassúbb, melegebb vízen eveztek.

27.-én A tiszaberceli szépkilátású kempingben is kellemesen telt az éjszaka.

28-án A Szabolcsi tőltött-káposzta fesztiválon minden Tisza túrázót megvendégeltek délben. Tokajba már álló, de 26 ° C meleg vízen érkeztek. Tovább nem evezett senki.

Összesen az előtúrán 32-, a felső szakaszon 37, összesen:69 fő evezett, a 4 borulás nem okozott személyi sérülést és anyagi kárt. Mindösszesen 141 fő evezett a túránkon. A túra valamennyi résztvevője a Tisza túrás matricát a hajóra felragasztható arasznyi emblémát kapott, fehér színű Tisza túrás trikót vásárolhatott.

Igen kellemes, meleg időben minden túrázó jól érezte magát!

A kocsifordulókat és a csomagok, gépkocsivezetők visszaszállítását Bökönyszegi József nagy rutinnal, zökkenőmentesen hajtotta végre.

Ukrajnában és itthon riporterek jelentek meg és beszámoltak a túránkról.

Nyíregyháza, 2018. juúlius 29-én.

 

 

Haraszti Béla elnök                              Dr Egri Kiss Tibor túravezető       

ŐSZI HERNÁD VIZITÚRA 2018. szeptember 7 - 9

 • Kategória: Hírek
 • Megjelent: 2018. június 26. kedd, 17:37
 • Írta: Dr. Egri Kiss Tibor
 • Találatok: 50

ŐSZI HERNÁD VIZITÚRA
2018. szeptember 7 - 9

 

Csak tapasztalt vízitúrázóknak ZW-C B! A 18 évnél fiatalabbak önállóan csak szülő írásos engedélyével jöhetnek!

 

        A Hernád hazánk legszebb, érdekes folyója a benne lévő fa akadályok miatt!

A túrán mindenki önellátó és saját felszerelését használja. Túravezetést biztosítunk, a mentést megszervezzük. A hajóban tartózkodókért a hajó vezetője felel. A túrán mindenki saját felelősségére vehet részt!

A HSZ szerint a hajón kell kikötőkötél, légzsák, zseblámpa tartalékizzóval és
elemmel, vízmerő (szivacs is megfelel), az úszni nem tudóknak és a 14 éven
aluliaknak mentőmellény viselése kötelező! Ezért a hajókban 1 mentőmellénynek
lenni kell!

A gépkocsivezetők részére a kocsifordulót, csomagszállítást megszervezzük külön térítés ellenében.

 

            A túra időbeosztása:

 

IX. 7 Bejelentkezés a túravezetőnél a vizsolyi híd alatt 150 m-el a bal parton.

           Eligazítás, minden este 19 órától.

10. VIZSOLY - átemelés Gibárton 66- és Felsődobszán 54- fkm – HERNÁDKÉRCS

11. HERNÁDKÉRCS – GESZTELY, 108 m, hazautazás.

Nevezési határidő: 2016. szeptember 1, de a helyszínen is lehet nevezni!

NEVEZÉSIDÍJ: 2000-Ft Szervezett természetjáróknak 1000- Ft kedvezmény.

      Hernád térkép és A TISZA vizitura kalauz vásárolható!

      Mindenkinek kívánunk jó időt és kellemes túrát!

 

NAGY ÁRVÍZ ESETÉN A TÚRA ELMARAD!

 

    HARASZTI BÉLA túra szervező                     Dr Egri Kiss Tibor                                                               tiszteletbeli túra vezető

  (: 06 20 4478707 este 06 42 443274         06 46 339709; email:                                                                                 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

     Hajó kölcsönzés és hajó szállítás!            30 5207009 csak sms-st!

80,7 fkm.

50,3 fkm.

24,6 fkm.

 

 

 

Kiss Gyula Sz-Sz, maja Sz-Sz-B Megyi Temésztbarát Bizottság,elnöke,életének 73. évében elhunyt.

 • Kategória: Hírek
 • Megjelent: 2018. június 23. szombat, 09:37
 • Írta: Dr. Egri Kiss Tibor
 • Találatok: 54

Kiss Gyula

Sz-Sz, maja Sz-Sz-B megyi Temésztbarát Bizottság, később Szövetség elnöke, az MTSZ - elnökségi tagja, - alelnöke, életének 73. évében elhunyt.

Kiss Gyula barátom 1945. július 24-én született, 2018. június 18 meghalt.

Temetése a Nyíregyházi temető nagy ravatalozójában lesz 2018, június 27.-én 10;00-órától.

A Szabolcs-Szatmár megyei Természetbarát Bizottság, majd Szövetség elnöke lett 1972 – 2004-ig.

Volt az NYVSC elnöke, Szövetkezeti utazási iroda vezetője. Elvégezte a Nyíregyházi Tanárképző Főiskola Idegenforgalmi Szakát.

            Ezek után nagy hozzáértéssel, követelménytámasztással szervezte a természetjáró munkáját, mint  főtitkára igen eredményesen dolgoztunk együtt! Az aktíváktól és az elnökségi tagoktól, a határidő betartásával a vállalt munka elvégzését követelte meg, nem mindenkinek az örömére!

Ennek eredménye ként a megyében meghonosodott az 1924- ől működő turzás. Létszámunk megnőtt, különösen a tanuló ifjúság körébe az ODK. szervezésével. Szinte valamennyi Országos ODK találkozón részt vett! A bronz és ezüstjelvényes túravezető képzésünk is igen népszerű volt. A megyei természetjáró vezetők képzések egy részét Kárpátalján és Erdélyben végeztük! A 10 évenkénti Kelet Magyarországi Turistavezetők értekezletét jól szerezte meg.

Az országban elsőként szerveztünk környezetvédő túrákat.

Igen sikeresen eredményesen szervezte meg Sóstógyógyfürdőn a Gyalogtúrázók Országos Találkozóját számos turista program mellett, még az ökörsütés is igen jól sikerült!

Kitűnő kapcsolatot tartott a megye állami, sport és társadalmi vezetőivel, ez segítette a természetjárás elismerését, pályázati pénzek megszerzését.

Nagy figyelmet fordított a sajtó és a rádió később a TV munkatársainak jó kapcsolatára!

Ismert ember lett!

Ő találta ki szövetségünk e-mail címét a tirpakturista -t

            Nekem igen sokat és eredményesen segített a Nemzetközi Tisza túrák szervezésében, határ víziengedélyek elintézésében. A Tisza című füzetem megjelenítésében!

A fenti jó munkájának elismerése ként 40 kitüntetést kapott, csak a természetjáró és sport tevékenységérét kapottakat sorolom fe:

1970.   A Testnevelés és sport kiváló dogozója                    OTSH.

1973.   A szervezett turisztika terén végzett munkájáért      MTSZ.

1974    A sikeres sportnapok megszervezésért                      OTSH.

1977.   Kiváló társadalmi munkáért édemérem.                    OTSH.

1977.   Megye sportjárét emlékérem                                     Megyei sporthivatal.

1978.   Emlékérem az 50 éves NVSC-től                             NYVSC

1979.   Móricz Zsigmond Emlékplakett                                Megyei Tanács.

1900.   Erdők Védelmezője                                                  Mezőgazdasági. Miniszter.

1982.   Sport érdemérem bronz fokozata                              Elnökitanács elnökétől.

1984.   Erdők védelmezője                                                   FAFEG.

1986.   Kiváló Társadalmi Munkáért                                    Mniszter Tanács.

1987.   Kiváló Sport Munkáért                                             Mniszter Tanács.

1990.   Jeruzsálemi zarándoklatok szervezésért                    Izrael Turisztikai Miniszter.

1992.   Természetjárás fejlesztéséért érdemérem                  MTSZ.

1996.   A 25 éves természetvédelmi szolgálatért                  Természetvédelmi Miniszter.

1997.   Az MTSZ 10 éves elnökségi tagságágért oklevél.    MTSZ-

1999.   Kiváló sport munkáért                                               Sportminiszter.

1999.   Magyar Sportért                                                        Sportminiszter.

2000.   Díszoklevél, 10 éves támogatásért                            EKE.

2000.   gr. Eszterházi Miksa eé.                                            Sportminiszter.

2004.   Ifjusági természetjárás fejlesztésért. díj                    TFSZ.

2004.   Spartacus Sportlovagrend tagja                                Nyh. Spartacus.

Kedves Gyula emlékedet megőrizzük, nyugodj békében!

                                                           dr Egri Kiss Tibor a volt főtitkára.

 

                                                                                              

SAJÓ VIZITÚRA 2018. augusztus 17 – 20

 • Kategória: Hírek
 • Megjelent: 2018. június 17. vasárnap, 16:03
 • Írta: Dr Egri Kiss Tibor
 • Találatok: 85

              SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI és
NYÍREGYHÁZA VÁROSI TERMÉSZETBARÁT SZÖVETSÉG

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.tirpakturista.hu

 

        

SAJÓ VIZITÚRA
2018. augusztus 17 – 20

Csak tapasztalt vízitúrázóknak zw-c!

        A Sajó hazánk izgalmas folyója a benne lévő fa akadályok miatt!

A túrán mindenki önellátó és saját felszerelését használja. Túravezetést
biztosítunk, a mentést megszerezzük. A hajóban tartózkodókért a hajó
vezetője felel. A túrán mindenki sajátfelelősségére vehet részt!

A HSZ szerint a hajón kell kikötőkötél, légzsák, zseblámpa tartalék izzóval és
elemmel, vízmerő (szivacs is megfelel), az úszni nem tudóknak és a 14 éven
aluliaknak mentőmellény viselése kötelező! Ezért a hahókban 1 mentőmellénynek
lenni kell!

A gépkocsivezetők részére a kocsifordulót, csomagszállítást megszervezzük
Nevezési határidő: 2017. augusztus 10, de a helyszínen is lehet nevezni!

NEVEZÉSIDÍJ: 2000-Ft Szervezett természetjáróknak 1000- Ft kedvezmény.

külön térítés ellenében.

 

A túra időbeosztása:

VIII. 17. Bejelentkezés a túravezetőnél Sajókazán a Sajó parton,  a híd előtt jo. le          95 fkm
               táborozás.  Eligazítás, 19 órától.

        18. Sajókaza –(81,2 fkm átemelés Berentén) - Szírmabesenyő 120 m. a híd alatt.   61 „
        19. Szírmabesenyő – (56 fkm miskolci átemelés) - Ónod vár alatt                          34 „
        20. Ónod - Sajóörös Hazautazás.                                                                             15 „

           Sajó térkép és A TISZA vizitura kalauz vásárolható!

          Mindenkinek kívánunk jó időt és kellemes túrát!

                                       Nagy árvíznél a túra elmaradhat!

 HARASZTI BÉLA túra szervező                                          Dr Egri Kiss Tibor túravezető

(: 06 20 4478707 este 06 42 443274                                   06 46 339709;  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

 

 

 

 

 

 

L. NEMZETKÖZI TISZA TÚRA IDŐBEOSZTÁSA 2018. VII.18 - VII. 15.

 • Kategória: Hírek
 • Megjelent: 2018. június 10. vasárnap, 10:18
 • Írta: Dr. Egri Kiss Tibor
 • Találatok: 131

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI és NYÍREGYHÁZA VÁROSI TERMÉSZETBARÁT SZÖVETSÉG H 4400.Nyíregyháza Mártírok tér 9

www.tirpakturista.hu, E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

2018.

L. NEMZETKÖZI TISZA TÚRA IDŐBEOSZTÁSA

AZ UKRAJNAI SZAKASZ WW-1. Csak tapasztalt vízitúrázóknak! Nevezés: 07.01-.ig!

07.18.-szerda.

A résztvevők kötelező bejelentkezése Tiszabecsen C, Cs, a Vidám Delfin kempingben  12:00-tól 22:00-ig (Útlevelek érvényességének ellenőrzése!)

743,0 fkm

19-csüt.

8:00 - 10:00  határátlépés,  majd utazás és szállítás Bustyaházára. Cs ­.

A túra megnyitója 19:00 órakor

802,0 fkm

20.-pént.

Bustyino (Bustyaháza 200 m) - Vinogradiv (Nagyszőlős 136 m) Cs, ­.
B
eérkezés 19:00-ig.

767,0 fkm

21.-szom.

Nagyszőlős - Vilok (Tiszaújlak) ­  -  Tiszabecs (115 m. ) C. Cs, ­.
Határon belépés a vízen (
magyar idő szerint) 15:00 - 16:00-ig.

743,0 fkm

A MAGYAR SZAKASZ  Z.W.B-A.

Kezdő vízitúrázók és kerékpárosok is csatlakozhatnak, nevezni a helyszínen is lehet! .

07. 21. (szombat!!!)

Nevezés, bejelentkezés a túravezetőnél Tiszabecsen a Vidám Delfin kempingben. C, Cs. A túra ünnepélyes megnyitója, eligazítás: 19:00-kor..

743,0 fkm

22. v.

Tiszabecs (határvízen )  -  Szatmárcseke  bo.     C,CS, ­. (115 m).

720,0 

23. h.

Szatmárcseke - Vásárosnamény jo. C, CS, T, ­.(103 m) (Jánd 687 fkm jo.)

685,0 

24 k..

Vásárosnamény - (komp 650,8 fkm) - Tiszamogyorós bo.   

650,0 

25. sz.

Tiszamogyorós  -  (határvíz   644 fkm – 620fkm) – Tuzsér bo. C, Cs, ­

616,5 

 26. cs.

Tuzsér  - Dombrád jo.C, Cs, ­. (95 m).

591,0 

   27. p.

Dombrád  -  Tiszabercel jo.C, Cs, ­.

558,5 

 28. sz.

Tiszabercel  -  Tokaj bo. C, Cs. ­ (89,3 m)

544 

29.v.

30. h.

31. k.

08. 1.sz. 

 2. cs.

3. p.

4. sz

5. V.

6. h.

7- k.

8. sz.

9. cs.

10. p.

11. sz.

12. V.
13. h.

14. k.

15.sz.

Tokaj pihenő nap.
Tokaj – (Tiszalök erőmű. 518,2 fkm) – Tiszadada C, CS bo.

Tiszadada – (Tiszsdob bo. ­, pontonhíd 500 fkm) Tiszaújváros jo. Cs.­ T

Tiszaújváros – Tiszacsege C, Cs, T, (HORTOBÁGYI NP. 25 km-re) bo.

Tiszacsege – Tiszafüred C, Cs. ­ T. bo.(Megközelítés csatornán át!)

Tiszafüred – (Kisköre erőmű 403,2. fkm) – Tiszabura strand bo.

Tiszabura – Nagykörü jo.

Nagykörü – Szolnok bo. C, Cs. ­ T. (79,5 m)

Szolnok pihenőnap.

Szolnok – Vezseny alsó komp! jo.

Vezseny – Tiszakécske jo. C, Cs. ­ T.

Tizakécske – Tiszug bo. C. Cs,

Tiszaug – (pontonhíd 247,2 fkm) - Csongrád C, .Csongrád - Mindszent C. Cs. –

Mindszent – Szeged C, Cs. ­ T. (76 m).

 

512. „

485,8. „

454. „

429. „

395,6

364 „

333 „

 

302,3 „

284,7

267. „

245,8. „

215. „

174,7 „ .

215. "

174.fkm

Rövidítések:

­=

Látványosság (műemlék, kastély, múzeum)

C.

Kemping

(xx m)

Tengerszint feletti magasság

Cs.

Csárda

fkm

Folyamkilométer

T.

Jo.

Termál fürdő

Jobb oldal (part)

(…)

bo.

zárójelbe írt helység és fkm “ csendes “ táborhely

bal oldal, bal part.

         

                        Mindenkinek jó túrázást kívánunk

RENDKÍVÜLI áradás esetén a túrát nem tartjuk meg a hajózási tilalom miatt!

Haraszti Béla elnök a túra szervezője.                    Dr Egri Kiss Tibor túravezető

(:06 20 4478707; este 06 42 443274                      06 46 339709, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Beszámoló a 2018. június 1 -3 rendezett Hernádszurdoki vadvízi táborról.

 • Kategória: Hírek
 • Megjelent: 2018. június 04. hétfő, 10:19
 • Írta: Dr. Egri Kiss Tibor
 • Találatok: 48

Beszámoló a 2018. június 1 -3 rendezett Hernádszurdoki vadvízi táborról
Kislodna – Kassa és Hernádzsadány – Hernádszurdok.

Az előkészületek során a hernádszurdoki gátőrrel sikerült egyeztetnünk a tábor helyéről. A vízállást pontosítottuk igen kis vízen Hidasnémetiben -104 cm-s vízen eveztünk. Az időjárás-jelentés szép napos, szeles időt jósolt. Pénteken du. este többen érkeztek busszal, utánfutóval, Debrecenből, Budapestről, Miskolcról, természetesen a zöm nyíregyházi volt, összesen 25-en. A legfiatalabb túrázó 17 éves Rendes Balázs, a legidősebb én voltam 81 évesen. Szúnyogok sem voltak. Mindenki jól aludt.

            Szombaton: 8;órakor szép időben elindultunk Kislodnára (Mala Lodina) 316 m, kisbusz és a 2 utánfutóval 21 hajóval és 5 személykocsival. Kellemes, időben érkeztünk meg, a víz 18 °C volt sajnos, az erőmű nm sok vizet eresztett.
A táj csodálatos, mint mindég. A 5 gépkocsivezetőt, Bökönyszegi a hozta vissza.
            Az indulás előtt ismertettem a várható akadályokat, látnivalókat. Már 10;30 órakor szokásos időben elindultunk. A kenukban általában 2 felnőtt evezett, a hajók most rendesen kopogtak a nagyon kis víz miatt! Az első napon 8 borulás volt. Az Aboskőszegi vasúti híd alatti zúgónál. Most csak néhány horgász mellett haladtunk el. Az átemelés alatt ebédeltünk néhányan. Hernádszentistvánnál (Drusteva) az átemelés előtt már 16 °C volt a víz. Az átemelést rutinosan hamar elvégeztük. A zöm a kis zúgó alatt ebédelt. Sajnos a nagy árvíz után felújították a partot, igen meredekre, és hatalmas kövekkel, ezért 30 m-el többet kellett cipelni. Még néhány gyors- és az egyenes - szakaszban voltunk, az utolsó nagy félméteres hullámú zúgóban most a szokásosnál kevesebb vizet kaptunk mivel a víz a szokásosnál 2 arasszal kisebb és lassúbb volt.. Kassára, célba 16;00;-17;00 óra között érkeztünk meg, leeveztük a 26 km-t. A gyönyörű idővel és a tájjal mindenki el volt ragadtatva, sajnos néhol pár csepp eső volt. Este meglátogatott bennünket Kiss Jenőné dr Pózner Erzsébet,

            Vasárnap terv szerint 08;00 -kor indultunk, Szlovákiából a Hernádzsadányi induláshoz kis víz miatt kavicsos fövenyről indultunk! Párszem csöpögő esőben.

A víz 20 ° C volt. A vízreszálló hely 125 fkm. jól haladtunk. A könnyű szakaszt követően még a határ előtt elértük az új masszív gyaloghidat 40 perc alatt. Egy óra alatt értünk Magyarországra, további 10 perc után a régi indulóhelyhez. Élveztük az Európai Unió előnyeit. Jó néhány bedőlt fa összesen 3 helyen 1-2- ms kaput képezett ezek nem okoztak borulást, gondot. Indulás után 3 órával áthaladtunk a 2015. decemberében avatott nagy közúti híd alatt Abaújvárnál. Az abaújvári suvadásban most könnyedén áthaladtunk, A nap folyamán 4 borulás volt, Zsujtánál volt érdekes fadugó ezt is mindenki megúszta. 100-s fkm felett egy hatalmas kidőlt nyárfa teljesen elzárta a folyót, Egri Kiss Gáborét lefűrészeltek belőle egy darabot ezért utána könnyedén áthaladtunk Most a hidasnémeti híd alatt nem volt nehéz az áthaladás. A vízmérce most -104 cm-t mutatott. A táborhoz 93 fkm, 15;45 és 17;30 között mindenki megérkezett. Sajnos esőben, a Hernád vize már 23 °C meleg lett.

Összességében a túrán 25-en élveztük a Hernád szépségét és érdekességét, a jó időt. Jól bevált a hernádzsadányi (Ždaňa) indulás. A víz meleg 18-23 °C volt, A sok 12 borulás nem okozott anyagi kárt és személyi sérülést. Élvezük hazánk lgeszebb folyójának szépségét!

            Nyíregyháza, 2018. június 4.-én.                  

                                                                         Dr Egri Kiss Tibor túravezető

Beszámoló a 2018. évi Bodrog túráról.

 • Kategória: Hírek
 • Megjelent: 2018. május 04. péntek, 10:43
 • Írta: Dr. Egri Kiss Tibor
 • Találatok: 86

Beszámoló a 2018. évi Bodrog túráról.
Hasznos tudnivalók a Bodrogról.

A Bodrogon és a Latorcán bármilyen hajóval le-fel közlekedhetünk, a holtágakban a könnyű hajók az előnyösebbek az átemelések miatt. Nemzetközi besorolása ZW-A igen lassú víz.

Néhány partmenti tuskót leszámítva nincs benne akadály, a hajó forgalom kicsi, de Tokaj környékén sok a motorcsónak. Szúnyog van bőven! Kezdő vízitúrázóknak való, jó tanuló víz. Az ártéri víztúrák rendkívüli élményt nyújtanak, és különleges hangulatot teremtenek. Bejárásuk helyi ismeretet igényel, mert minden vízállásnál mások a lehetőségek.
A Tokaj - Bodrogzug Tájvédelmi Körzetbe csak előzetes engedéllyel és fizetésért evezhetünk be!

Csak tavasszal, áradás után érdemes evezni, nyári kisvíznél nehezebb az elburjánzott növényzet miatt! A különleges vízvilág megéri a fáradságot, a sok szúnyog és más rovar ellenére, mert érdekes növényzet és vízimadarak vannak bőven. Néhány helyen kell kínlódni nádas, kákás mocsaras területeken, nehezen evezhető részeken. Közepes áradáskor a legnehezebb a tájékozódás. Vigyázzunk, mert nagy áradáskor a nyárigátakon átbukó vízesés is keletkezik, borulást okozhat! A szél is nagy hullámzást hoz létre, a nagy 3-5 km-s távolságok miatti borulás végzetes is lehet!

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei és Nyíregyháza városi Természetbarát Szövetség május elején rendezi a Bodrog-ártéri víztúrákat.

A határátlépés ma már semmi gondot nem jelent bárhol, bármikor átléphetjük a határt Szlovákiába, szárazon és vízen, igazolvány legyen nálunk.

Április 27.- május. 01-én megtartott Bodrog ártéri. vizitúráró.

            Ismét élve az Európai Unió nyújtotta lehetőséggel és kihasználva a 4 napos ünnepet, a Bodrog túránkra szokásosan Zemplén /Zemplín/ Szlovákiában gyülekeztünk, a hajdani rév közelében.
            Haraszti Béla túravezetőnknél előre 23 fő jelentkezett. Összesen 27 fő érkezett, jöttek Budapestről, Miskolcról, Debrecenből Sajóvelezdről. Természetesen néhányan a visszatérő nyíregyházi és szabolcsi túrázók és 11 gépkocsi volt. A legérdekesebb járművel Császár Péter érkezett egy nagyméretű ZIL törzsbusszal, csak 40 l az üzemanyag normája!

            A délután érkezőknek volt ideje felevezni a sátrakat a kitűnő meleg időben. A meteorológia kifejezetten meleg 30-31 ° C időt ígért. Este 7 órakor rövid tájékoztatót tartottam. Harasztiék 8 óra után megérkezetek a tréjlerrel.

28.-án reggel 8 órakor gyalog indultak a buszhoz az 8:30-kor indult a múzeum mellől. A leleszi régi hídnál megálltak és megnézték. 9 óra után a tréler is megérkezett a hajókkal a Latorca hídjához. A meleg idő felszárította a sarat, de az ártéren még pocsolyák voltak, ontották is a szúnyogot. A víz 18 °C volt. Az erős napsütés miatt az árnyékos oldalon eveztünk az akadály menetes lassan folyó Latorcán. Az apadás ellenére néhány holtágba belehetett evezni.

Délre elértük a Laborca torkolatát, az alatta lévő kitűnő homokpadon ebédeltünk.

Kellemesen haladtunk, de a torkolat előtt egy 200 m hosszú fadugó miatt térdígérő sárba kimásztunk, vonszoltuk a hajókat a parton lévő útra, azon jól haladtunk az erdőirtásnál meredek gallyakkal teli parton ereszkedtünk le a vízre. Pár száz m után az Ondova torkolatánál beértünk a Bodrogba azon Zemplénbe 16 óra után. A kissé sáros parton könnyen kikötöttünk. A szép időben sokan felmentek a faluba megnézték a múzeumot és a föld várat.
29.-én reggel a gépkocsik 8 órakor elindultak szemerkélő esőben. A sok gépkocsi miatt Egri Kiss Dávid is segített a vezetők vissza szállításában.

A víz 18 ° C tiszta volt és a szokásosnál jobban folyt. A szél kitartóan fújt, de  sajnos szembe. Már a hazaihoz mindenben hasonló Bodrogon eveztünk 10 órától. Szép ligetes részen értünk Ladmócba (Ladomec) 59 fkm. Itt még asztal és padok is várják a kirándulókat a Bodrog partján. Lejjebb a jobb parton támfalas kikötő most üres volt. A bo. holtág torkolata alatt hamar a bodrogszerdahelyi közúti hídhoz értünk. A vízmérce 262 cm-t mutatott, a Vécsey-kastély messze, de a jo. szőlőskei kocsma közel volt. A kikötőben útra készen állt az Artúr nevű kiránduló hajó.
            A vasúti hidak után hamar Borsiba voltunk, pontosan az 52 fkm táblával szemben az új betonútnál érdemes kikötni. Sajnos a süllyesztés miatt volt egy kis iszap a kikötéskor Majd néhányan besétáltak a közeli kastélyba, ahol II. Rákóczi Ferenc született 1676-ban. Az újhelyi hegyek csak fokozzák a kastély impozáns látványát.

A jo. elhaladtunk a Ronyva torkolatánál 51. fkm, vele szemben egy nagy sziklán van jelölve Szlovákia legmélyebb pontja 94,3 m. Szinte észrevétlenül elértük Magyarországot, zavartalanul eveztünk tovább, délben már a felsőberecki strandon ebédeltünk, 48 fkm a szeles napsütésben
A túra eleje du. 3-ra ért Sárospatakra 37. fkm, közvetlenül a híd alatt táboroztunk, kempingben A kikötés az nagyon meredek volt, a stég is magas. A távolból érkezőknek ez kitűnő hely, közel a városközpont és sok a látnivaló. A levegő 30 ° C-s Az esti eligazításkor Haraszti Béla néhány mondatban megemlékezett Kiss Jenő borsodi vizitúrázóról, aki rendszeresen Felsőbereckiben szervezte az iskolások részére a vizitura táborait.

A vizes blokkban remek meleg víz várt bennüget, ki kellet tapasztalni az új automatikát. Este hangulatos szalonnasütést sokan élvezték. Szerencsénkre itt kevesebb volt a szúnyog.
            30.-án vasárnap, igen meleg időben indultunk, leeveztünk a híres vár alatt, hamar elértük a régi kisvonat elhanyagolt hídját kőrakodóval. 33 fkm, Hangulatos kanyart követve a Bodrogolaszi komphoz értünk, a part szépen rendezett. Baloldalon a sziget már alig észrevehető. A Hajdúböszörményi Zöld Kör Ifjúsági Természetvédők által szépen rendben tartott parton kétnyelvű ismertető tábla volt több helyen. Egy nagyobb csoport kenukkal éppen akkor indult.

            Szeles időben délre már a 24 fkm előtti csatorna bejáratához értünk. Sajnos a keresztgáton arasznyi árbukó víz ömlött, csak segítséggel tudtunk feljutni rajta, hála Juhász Dénesnek. Hamar felértünk a Vencsellői-holtágba, a vize 25 °C volt az élénk szél ellenére. Sokan fürödtünk igaz a mélyben kicsit hűvösebb volt a víz. A sátrakat a szokásos helyen a gát mellett állítottuk fel. Kellemes estén a tücskök ciripelését hallgattuk. A bölömbika hangját most nem hallottuk.

            Május elsején kellemes időben 7;30-kor indult a kocsiforduló. 10 órakor már a csatornákon eveztünk. Elolvastuk az Aggteleki Nemzetipark tábláit. Jól haladtunk az elején. Sajnos Zalkod előtt 2 km-el, már erősen kolokánnal benőtt csatornán kínlódtunk. Azért délre oda értünk. Rövid pihenő után kínlódtunk tovább, szerencsénkre a faluból kiérve csökkent az akadály. Az útkereszteződéseknél nem kellett átemelni arasznyi vízen át tudtunk evezni.

Sokan élvezték a szép kilátást a kilátóról a Csónakhúzó-réten. Természetesen itt is 25 ° C meleg volt a víz! Elég nagy sebességgel folyt a Zsaró felé és vitte a kolkánokat. A Bodrog vize 20 ° C, kissé sárgább volt. Tokajba értünk 15 órára.

            Összegezve egy jól szervezett, rendkívül meleg időben, néhány akadályt letudva tervszerit Tokajba értünk 15-en. A gépkocsivezetők és a csomagok szállítását Bökönyszegi József nagy rutinnal oldotta meg. Természetesen az éves vizitura programokra felhívtuk a figyelmet különös tekintettel az L Nemzetközi Tisza túrára.

Az Aggteleki Nemzetipark, ha már pénzt szed az engedélyért, akkor a csatornák járhatóvá téttelét is megoldhatná!

 

Nyíregyháza, 2018. május 4.-én                      

                                                                                       Dr Egri Kiss Tibor túravezető.

L. NEMZETKÖZI TISZA TÚRA KIÍRÁSA

 • Kategória: Hírek
 • Megjelent: 2018. április 17. kedd, 17:02
 • Írta: Dr. Egri Kiss Tibor
 • Találatok: 759

 

L. NEMZETKÖZI TISZA TÚRA KIÍRÁSA

2018.

Előtúra: Rahó - Bustyino (Bustyaháza) július 14

Szervezi: Veres István raftinggal! : +36 30 4352393

 

Bustyino (Bustyaháza) július 18.

Tiszabecs július 23.

Tokaj július 29.

Az L. Nemzetközi Tisza Túrát a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei és Nyíregyháza Városi Természetbarát Szövetség rendezi 2018-ban. Az előtúrát Veres Istváv szervezi és vezeti rafting!

I/A szakasz: BUSTYAHÁZA/BUSTYINO (Ukrajna) - TISZABECS (Magyarország),

I/B szakasz TISZABECS - TOKAJ.

A Túra célja: Nemzetközi kapcsolataink bővítése, erősítése.

 • A szervezett vizitúrázás népszerűsítése.

 • A Felső-Tisza értékeinek bemutatása.

 • Megyei szövetségünk hagyományainak ápolása.

A túrán bárki részt vehet saját maga által biztosított vízi járművel és a táborozáshoz szükséges felszereléssel. A túrán mindenki önellátó.

A 18 éven aluliak - önállóan - csak a szülő írásos engedélyével vehetnek részt, amelyet a nevezési laphoz kérünk csatolni! A szülőkkel együtt túrázó 10 éven aluli gyermektől Tokajig nem kérünk nevezési díjat.

A túra I/A szakaszára 2018. július 1-jéig lehet nevezni, az alábbi nevezési lap felhasználásával.

Az I/B. szakaszra a túraszakasz indulása előtti napon személyesen is lehet nevezni.


Az I/A szakasz WWI.BUSTYAHÁZA (BUSTYINO) - TISZABECS

Az túraszakasz vadvízi jellegű, ezért csak evezni jól tudók indulhatnak egy- vagy kétszemélyes vadvízi-, ill. túra-kajakokkal, kenukkal. (A falbootok összetörhetnek!) A hajókban rögzített légzsák elől, hátul, 5 méter kötél és az előírt felirat kötelező! (A fentiek meglétét ellenőrizzük, a vízi túrára alkalmatlan hajókkal indulni NEM lehet!)

A túrán mindenki önellátó, tábori felszerelésről is mindenki maga gondoskodik!
Ételt, italt - a vámszabályok betartásával - Magyarországról célszerű vinni!

18 éven aluliak - az erre a szakaszra is vonatkozó - szülői írásos engedéllyel vehetnek csak részt! Az úszni biztonságosan nem tudóknak a túra közben mentőmellény használata kötelező! Célszerű a hullámkötény használata és a vízhatlan csomagolás a gyakori borulások miatt!

Nevezés:

 • A mellékelt nevezési lapon, vagy az ugyanezen adatokat tartalmazó levélben lehet.

 • Minden - a túrán résztvevő - személy részére külön-külön nevezési lapot kell kitölteni, amelyhez csatolni kell a nevezési díj befizetését igazoló csekk/átutalás hiteles másolatát.

 • A szakosztályok kétpéldányos - a nevezési lap adataival megegyező - névsorral is jelentkezhetnek.

 

Nevezési határidő:

I/A Bustyaháza-Tiszabecs szakasz 2018. július 1. !

Induláskor már nem tudunk elfogadni jelentkezést és nevezést!

A magyarországi szakaszokra a szakasz indulási helyszínén is lehet nevezni.
A B. szakasz teljesítésének szándékát azonban célszerű a rendező szövetség felé előre jelezni, a túráról információt kérni!

Nevezési díj:

Szakasz

Díj/fő

Rendező

I/A Bustyaháza – Tiszabecs

5.000,- Ft

3.000,- Ft *

Sz-Sz-B.

I/B Tiszabecs – Tokaj

9.000,- Ft

7.500,- Ft *

Sz-Sz-B.

 
*Szervezett természetjáró:

 • A Magyar Természetjáró Szövetség, vagy

 • bármely európai ország nemzeti természetjáró/barát szövetség valamely tagszervezetének 2018-ben tagja és

 • a túrára jelentkezésekor – a helyszínen - az érvényes Természetjáró Tagsági Kártyáját (szövetségi igazolványát),

 • vagy az MTSZ által kibocsájtott - a kedvezmény igénybevételére jogosító  – Természetjáró Kártyáját bemutatja.

 • A kedvezmények érvényesítésére csak a kártya tulajdonosa jogosult!

A nevezési díj tartalmazza a szervezési, táborozási, túravezetési és a határátlépési költségeket.

A nevezési díjat szakaszonként kell befizetni!

A rendező megyei szövetség elérhetősége:

   

számlaszáma

Sz-Sz-B.

Szabolcs-Szatmár-Bereg  Megyei Természetbarát Szövetség

4400. Nyíregyháza, Mártírok tere 9. V. em.
www.tirpakturista.hu E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

11744003-20926009

 

A nevezési díj a fenti címeken - a szövetségi napokon - személyesen is befizethető.

Az I/A és I/B szakaszok nevezési díja Sz-Sz-B. Megyei és Nyíregyháza Városi Természetbarát Szövetség számlájára átutalható/befizethető.

A külföldiek a nevezési díjat a helyszínen is befizethetik.

Egyéb információk:

A táborhelyeken az egyéb szolgáltatási költségeket (szgk. parkolás, kísérők táborozási költsége) egyénileg kell megfizetni!

A szakasz indulási helyeire/-ről a felszerelések (hajók) szállítását a túrázók egyénileg oldják meg!

A jelentkezés elfogadásáról visszaigazolást nem küldünk! A túra megkezdése után nevezési díjat nem fizetünk vissza!

Az egyéni túrázók evezni tudását kijelentésük alapján elfogadjuk.

Az egyéni nevezőknek és a bizonytalanul evezőknek a szakaszok teljesítését túravezetőinkkel vezetésével ajánljuk.

A vízitúrázó szakosztályok tagjai - csoportosan - saját túravezetőjük irányításával és felelősségével is túrázhatnak!

A szállításokat előzetes kérés alapján megszervezzük! Ezek költségeit kizárólag a helyszínen kell fizetni! (A személy- és személyi felszerelés, valamint a hajók szállításának költségeit a nevezési díj nem tartalmazza! Ez személyenként kb. 2.000,- - 2.500,- Ft. Hajónként TC-1 2.000,- Ft, TC-2, TK2-4 4.000,- Ft. A „kocsifordulókat” – a résztvevők járműveinek a következő táborhelyre juttatását – külön költség mellett megszervezzük.)

A táborhelyek közötti konkrét szállítási igényeket naponta - a 19:00 órától tartandó „eligazításokon” - kell bejelenteni/kérni!

A vám- és határátkelési szabályok:

A határátkeléshez mindenkinek érvényes útlevélre van szüksége. Az érvényesség idejét otthon ellenőrizzük!

Magyar állampolgároknak nincs vízum-kötelezettsége.

A külföldiek vízum-kötelezettségeikről hazájukban tájékozódjanak. A beutazáshoz szükséges vízumokat HAZÁJUK Ukrán nagykövetségein/konzulátusain szerezhetik be. A határátkelés során a vízum beszerzésére nincs lehetőség.

A saját gépkocsival utazók a gépkocsi érvényes okmányaival, az adott időben érvényes rendeleteknek megfelelően utazhatnak be Ukrajnába. (Ezekről rendszerint a határ-átkeléskor kapnak tájékoztatást!)

Az egyéni sportfelszerelések vámmentesen bevihetőek Ukrajnába.

Ukrán fizetőeszköz beszerzésére nincs szükség, de a határátlépést követően a pénzváltó helyeken megoldható.
A határ átlépése:

Tábornyitás, gyülekezés: 2018. július 18. 23:00 óráig Tiszabecs – Vidám Delfin Kemping

Kiutazás: 2018. július 29-énn (csütörtök!!!) 8:00 -10:00. óráig csoportosan, Tiszabecs/Tiszaújlak (Vilok) közúti határállomáson,

Vissza: a vízen csoportosan július 21-én (szombat!!!) 15:00- 16:00 óra között (magyar idő szerint) nyitva tartó ideiglenes határátkelőn.

Az ideiglenes határnyitást lekésők egyénileg, a közúti határátkelőn léphetnek be Magyarországra!

Ukrajnába és a határvizeken a hajóra nemzeti zászló, vagy a magyaroknak, HU felirat és a hajó nevét is fel kell írni arasznyi betűkkel!

I/B szakasz WWI - ZWB-A

TISZABECS - TOKAJ

A túra első szakasza (Szatmárcsekéig, 720 fkm) a vízállástól függően ZWB-WWI. jellegű: bedőlt- és uszadék-fák, parthoz, zátonyokhoz sodró, a mederfenéken szétágazó, majd nagy sebességgel összefolyó hosszabb-rövidebb szakaszok. A „palajok, lapályok” a kanyarok belső ívén kövesek, áradás után iszaposak. Csekétől egyre finomabb szemcséjű homokon pihenhetünk, napozhatunk.

A Tiszabecs - Szatmárcseke (744-720 fkm között) és a Tiszamogyorós -Tuzsér szakaszon (644 – 625,8 fkm között) határvízen haladunk! A jobbpart UKRAJNA!!! Ezeken a szakaszokon kikötni csak a bal parton szabad!

A 625,8 – 620 fkm között szintén határvízen haladunk- a jobbpart Szlovákia. Ez már európai belső határ, így az EU országok állampolgárai a szlovák oldalon is kiköthetnek. Érvényes személyi okmányok (személyi igazolvány, vagy útlevél) feltételei a kikötésnek!

A teljes magyar szakaszon be kell tartania a vízi közlekedés rendjéről szóló 39/2003. (VI. 13.) GKM rendeletben foglaltakat!
A legfontosabb: a hajókban (kajak, kenu) minden utas számára el kell helyezni egy-egy mentőmellényt! Az úszni nem tudók és a 16 éven aluliak - úszástudástól függetlenül - a mentőmellény viselésére kötelezettek!

A túrán úgy viselkedjünk, hogy másokat ne zavarjunk, kerüljük a hangoskodást, a hangos rádiózást, a szeszes ital fogyasztását! A tábor elhagyása után teremtsünk rendet, tisztaságot, ne szennyezzük a környezetet!

A naponta 19:00 órakor az „eligazításokon” mutatjuk be a következő túraszakaszt (veszélyeit, érdekességeit, nevezetességeit).

A Tisza Tiszabecs - Tokaj szakaszáról Utikalauz és színes térkép kapható vagy utánvéttel megrendelhető a  megyei szövetségünknél.A túra I/B szakaszával azonos időben indul a

 

IX. NEMZETKÖZI TISZAI KERÉKPÁRTÚRA
2018. július 22– 28.

Tiszabecs - Tokaj útvonalon.

Útvonala a Tisza folyó nyomvonalát követi (napi 20 - 40 km), a nevezetességet érinti kerékpárral. A táborozási helyek azonosak a vízitúráéval.

Nevezési díj:

MTSz tag (külföldi természetjáró szervezet igazolt tagja):

7.500.- Ft/ fő

Nem szervezett természetjáró:

9.000,- Ft/fő

A nevezési díj a szervezési költségeken túl tartalmazza a szállásdíjakat.

Csomagok szállítása  kérhető. (az egész túrára + 500.- Ft/ fő.)

A nevezési díj nem tartalmazza a múzeumi és egyéb helyek belépődíjait.

Rendező:  Pedagógus Természetbarát Egyesület  4400 Nyíregyháza, Kalevala sétány 64.
/Fax: 42/789-613, 06 20 4478707

e-Mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

NEVEZÉSI LAP

A BUSTYAHÁZA - TISZABECS SZAKASZRA

 

Név:


_________________________________________

Útlevélszáma és betűjele:


_______________

 

Szül. idő: (év/hó/nap)

•••• •• ••  

Hajója típusa:

TK1   TK2  TC2 TC3   TC4

Neve:


____________

Lakáscíme:


__________________________________________________________

TERMÉSZETÁRÓ
KÁRTYA/IGAZOLVÁNY SZÁMA:

 

Sportegyesülete neve:


__________________________________________________________

Címe:


__________________________________________________________

A hajózási szabályokat és a vadvízi túrázást ismerem, a túrán saját felelősségemre veszek részt. A túravezető utasításait betartom.

Dátum:

_________________________

 

________________________________

     

túrázó aláírása

Vadvízi jártasság igazolása:

       

Igazolom, hogy a fenti sportoló vadvízen evezett, vadvízi gyakorlattal rendelkezik.

Dátum:


_________________________


_____________________


___________________

   

olvasható név

igazoló aláírása

Személyi igazolványa száma:

______________________

   

Egyesület/szakosztály:

________________________________________________________

 

SZÁLLÍTÁSI IGÉNYEIM A 2017. ÉVI NEMZETKÖZI TISZA TÚRÁHOZ

Július 20-án 7:00-tól Tiszabecsről Bustyaházára

személyszállítást

(kb. 2.000.-Ft/fő)

egy db. TK1 szállítását

(kb. 2.000.-Ft/hajó)

egy db  TK2   TC4 TC2   TC3 szállítását

(kb. 4.000.- Ft/hajó)

 

kérem.

 

A költségeket a helyszínen készpénzzel kifizetem.

___________________________________

   

Aláírás

 

A túrára gépkocsival érkezem, amivel Ukrajnába kívánok menni.

 

Gépkocsi típusa:

______________

Rendszáma:

_____________________

 

Gk.vezető neve:

________________________

Gk.vez. útlevelének száma:

______________

Gk.vez. lakcíme:

_______________________________________________________________

A gépkocsi határátlépési költségeit a határon egyénileg fizetem.

Dátum:

_____________________

_____________________________________

A megfelelő szöveg aláhúzandó!

Aláírás

Lehetőleg ne saját gépkocsival nejünk Ukrajnába!
NEVEZÉSI LAP A Tiszabecs – Tokaj SZAKASZRA

 

Név:

_______________________________________________________

Lakcím:

_______________________________________________________

Szül. év, hó, nap:

•••• •• ••  

Sportegyesülete neve:


Címe:

 

 

 


____________________________________________________________


TERMÉSZETÁRÓ
KÁRTYA/IGAZOLVÁNY SZÁMA:

 

____________________________________

Hajó típusa:

 TK1  TK2 TC4  TC2 TC3

neve:

_________________________

A hajózás és a vízitúrázás szabályait ismerem, a túravezető utasításait, a vízi és a határvízi közlekedés szabályait betartom!

A határvízen a nemzeti színű zászlót kitűzöm. A folyás irány szerinti bal parttól 30 méternél messzebb nem távolodok el. Át nem kiabálok, távcsövet, fényképezőgépet itt nem használok. A határőrök utasításait betartom.

A túrán saját felelősségemre veszek részt

Dátum:

_______________________

__________________________

   

túrázó aláírása

 

NEVEZÉSI LAP A IX. NEMZETKÖZI TISZAI KERÉKPÁR TÚRÁRA

2017. július 23 – 29.

 

TISZABECS TOKAJ

év: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .    Születési év:. . . . . . . . . . . .

 

Lakcím:. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

 

Természetbarát kártya/igazolvány száma: ……………………………………………..

 

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

 

aláírás

A túrán saját felelősségemre veszek részt, a közúti közlekedés szabályait betartom!

18 éven aluli résztvevőktől, ha önállóan jönnek, szülői belegyezést és aláírást is kérünk a részvételhez.

 

. . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . .. . .. . . . . .. . . . . . . . . .. .2017. . . . . . . . . . . .  . . . . .. . . . . . .nap. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18 éves résztvevőknek kerékpáros túrázó aláírása

szülői beleegyezés, aláírás
Nevezési cím: Pedagógus T. E. 4400. Nyíregyháza, Kalevala sétány 64.

Tel/fax: 42/789-613,  20/447-8707

e-Mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

AZ UKRAJNAI SZAKASZ  IDŐBEOSZTÁSA WW-1.

Csak tapasztalt vízitúrázóknak!

18.-szerda.

A résztvevők kötelező bejelentkezése Tiszabecsen C, Cs, a Vidám Delfin kempingben  12:00-tól 22:00-ig (Útlevelek érvényességének ellenőrzése!)

743,0 fkm

19-csüt.

8:00 - 10:00  határátlépés,  majd utazás és szállítás Bustyaházára. Cs .

A túra hivatalos megnyitója 19:00 órakor

802,0 fkm

20.-pént.

Bustyino (Bustyaháza 200 m) - Vinogradiv (Nagyszőlős 136 m) Cs, .
Beérkezés 19:00-ig.

767,0 fkm

21.-szom.

Nagyszőlős - Vilok (Tiszaújlak)  -  Tiszabecs (115 m. ) C. Cs, .
Határátlépés a vízen  15:00 - 16:00-ig.

743,0 fkm

 

A MAGYAR SZAKASZ  IDŐBEOSZTÁSA Z.W.B-A.

Kezdő vízitúrázók és kerékpárosok is csatlakozhatnak.

07. 21. (szombat!!!)

Nevezés, bejelentkezés a túravezetőnél Tiszabecsen a Vidám Delfin kempingben. C, Cs. Eligazítás: 19:00-kor bo.

743,0 fkm

22. v.

Tiszabecs (határvízen )  - Szatmárcseke  bo.     C,CS, . (115 m).

720,0  „

23. h.

Szatmárcseke - Vásárosnamény jo. C, CS, T, .(103 m) (Jánd 687 fkm jo.)

685,0  „

24 k..

Vásárosnamény - (komp 650,8 fkm) - Tiszamogyorós bo.    

650,0  „

25. sz.

Tiszamogyorós  - (határvíz   644 fkm – 620fkm) – Tuzsér bo. C, Cs,

616,5  „

26. cs.

Tuzsér  - Dombrád jo.C, Cs, . (95 m).

591,0  „

27. p.

Dombrád  -  Tiszabercel jo.C, Cs, .

558,5  „

28. sz.

Tiszabercel  - Tokaj bo. C, Cs. (89,3 m)

544  „

29.v.

30. h.

31. k.

08. 1.sz.  

2. cs.

3. p.

4. sz

5. V.

6. h.

7- k.

8. sz.

9. cs.

10. p.

11. sz.

12. V.

Tokaj pihenő nap.
Tokaj – (Tiszalök erőmű. 518,2 fkm) – Tiszadada C, CS bo.

Tiszadada – (Tiszsdob bo. , pontonhíd 500 fkm) Tiszaújváros jo. Cs. T

Tiszaújváros – Tiszacsege C, Cs, T, (HORTOBÁGYI NP. 25 km-re) bo.

Tiszacsege – Tiszafüred C, Cs. T. bo.(Megközelítés csatornán át!)

Tiszafüred – (Kisköre erőmű 403,2. fkm) – Tiszabura strand bo.

Tiszabura – Nagykörü jo.

Nagykörü – Szolnok bo. C, Cs. T. (79,5 m)

Szolnok pihenőnap.

Szolnok – Vezseny alsó komp! jo.

Vezseny – Tiszakécske jo. C, Cs. T.

Tizakécske – Tiszug bo. C. Cs,

Tiszaug – (pontonhíd 247,2 fkm) - Csongrád C, Cs. T.

Csongrád - Mindszent C. Cs. –

Mindszent – Szeged C, Cs. T. (76 m).


512. „

485,8. „

454. „

429. „

395,6

364 „

333 „


302,3 „

284,7

267. „

245,8. „

215. „

174,7 „ .

Rövidítések:

=

Látványosság (műemlék, kastély, múzeum)

C.

kemping

(xx m)

Tengerszint feletti magasság

Cs.

csárda

fkm

Folyamkilométer

T.

Jo.

Termál fürdő

Jobb oldal (part)

(…)

bo.

zárójelbe írt helység és fkm “ csendes “ táborhely

bal oldal, bal part.Mindenkinek jó túrázást kívánunk

 

Haraszti Béla elnök a túra szervezője. Dr Egri Kiss Tibor túravezető

 

:06 20 4478707; este 06 42 443274 06 46 339709

 

HERNÁDSZURDOKI VADVÍZI TÁBOR

 • Kategória: Hírek
 • Megjelent: 2018. április 16. hétfő, 17:08
 • Írta: Dr. Egri Kiss Tibor
 • Találatok: 90

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI és NYÍREGYHÁZA VÁROSI

TERMÉSZETBARÁT SZÖVETSÉG

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.tirpakturista.huHERNÁDSZURDOKI VADVÍZI TÁBOR WW-I‚ ZW-C.
2018. 06. 1 – 3

 

Csak Európai Uniós állampolgároknak! Igazolvány kell!

A Hernád hazánk legszebb a környező hegyek és érdekes folyója a benne lévő fa akadályok miatt!

Tapasztalt, gyakorolt vízitúrázóknak WW-I, ZW-C B! A 18 évnél fiatalabbak önállóan csak szülő írásos engedélyével jöhetnek!

A túrán mindenki önellátó és saját felszerelését használja. Túravezetést biztosítunk, a mentést megszervezzük. A hajóban tartózkodókért a hajó vezetője felel. A túrán mindenki saját felelősségére vehet részt!

A HSZ szerint a hajón kell kikötőkötél, légzsák, zseblámpa tartalékizzóval és
elemmel, vízmerő (szivacs is megfelel), az úszni nem tudóknak és a 14 éven aluliaknak mentőmellény viselése kötelező! Ezért a hajókban 1 mentőmellénynek lenni kell!

A gépkocsivezetők részére a kocsifordulót, megszervezzük külön térítés ellenében.

A gépkocsivezetők visszaszállítása 500 Ft/ nap.

 

Nevezési díj: 3000- Ft, a szervezett természetjáróknak 1000- Ft kedvezmény adunk.

A táborozás, a túra szervezés és vezetés díját tartalmazza!

 

A túra időbeosztása:

 

1.-én 20;00.-Tábornyitás HERNÁDSZURDOKON a gátőrháznál.
2.-án 07;00. gk. indul MALA LODINA /Kislodna/ 315 m. 178- fkm.
Átemelés Hernádszentistváni /Drustevna, 218 m/, keresztgátnál 155 fkm, a jo.
KASSA /KOŠICE/ Hernádtihahy /Tahanovce 209 m/ 26. km. WW-I. 152 fkm.
3.-án HERNÁDZSADÁNY, 180 m, 124-fkm – HERNÁDSZURDOK, 92 m. 93. fkm.

 

Kívánunk szép időt kellemes túrát mindenkinek!
                     Haraszti Béla elnök túraszervező          Dr Egri Kiss Tibor túravezető
           : 20 4478707 este 42 443274                     46 339709

         Hajó kölcsönzés és szállítás. E-mail: grikisti@gmail.com