All for Joomla All for Webmasters

Beszámoló a 2018. évi Bodrog túráról.

  • Kategória: Hírek
  • Találatok: 191

Beszámoló a 2018. évi Bodrog túráról.
Hasznos tudnivalók a Bodrogról.

A Bodrogon és a Latorcán bármilyen hajóval le-fel közlekedhetünk, a holtágakban a könnyű hajók az előnyösebbek az átemelések miatt. Nemzetközi besorolása ZW-A igen lassú víz.

Néhány partmenti tuskót leszámítva nincs benne akadály, a hajó forgalom kicsi, de Tokaj környékén sok a motorcsónak. Szúnyog van bőven! Kezdő vízitúrázóknak való, jó tanuló víz. Az ártéri víztúrák rendkívüli élményt nyújtanak, és különleges hangulatot teremtenek. Bejárásuk helyi ismeretet igényel, mert minden vízállásnál mások a lehetőségek.
A Tokaj - Bodrogzug Tájvédelmi Körzetbe csak előzetes engedéllyel és fizetésért evezhetünk be!

Csak tavasszal, áradás után érdemes evezni, nyári kisvíznél nehezebb az elburjánzott növényzet miatt! A különleges vízvilág megéri a fáradságot, a sok szúnyog és más rovar ellenére, mert érdekes növényzet és vízimadarak vannak bőven. Néhány helyen kell kínlódni nádas, kákás mocsaras területeken, nehezen evezhető részeken. Közepes áradáskor a legnehezebb a tájékozódás. Vigyázzunk, mert nagy áradáskor a nyárigátakon átbukó vízesés is keletkezik, borulást okozhat! A szél is nagy hullámzást hoz létre, a nagy 3-5 km-s távolságok miatti borulás végzetes is lehet!

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei és Nyíregyháza városi Természetbarát Szövetség május elején rendezi a Bodrog-ártéri víztúrákat.

A határátlépés ma már semmi gondot nem jelent bárhol, bármikor átléphetjük a határt Szlovákiába, szárazon és vízen, igazolvány legyen nálunk.

Április 27.- május. 01-én megtartott Bodrog ártéri. vizitúráró.

            Ismét élve az Európai Unió nyújtotta lehetőséggel és kihasználva a 4 napos ünnepet, a Bodrog túránkra szokásosan Zemplén /Zemplín/ Szlovákiában gyülekeztünk, a hajdani rév közelében.
            Haraszti Béla túravezetőnknél előre 23 fő jelentkezett. Összesen 27 fő érkezett, jöttek Budapestről, Miskolcról, Debrecenből Sajóvelezdről. Természetesen néhányan a visszatérő nyíregyházi és szabolcsi túrázók és 11 gépkocsi volt. A legérdekesebb járművel Császár Péter érkezett egy nagyméretű ZIL törzsbusszal, csak 40 l az üzemanyag normája!

            A délután érkezőknek volt ideje felevezni a sátrakat a kitűnő meleg időben. A meteorológia kifejezetten meleg 30-31 ° C időt ígért. Este 7 órakor rövid tájékoztatót tartottam. Harasztiék 8 óra után megérkezetek a tréjlerrel.

28.-án reggel 8 órakor gyalog indultak a buszhoz az 8:30-kor indult a múzeum mellől. A leleszi régi hídnál megálltak és megnézték. 9 óra után a tréler is megérkezett a hajókkal a Latorca hídjához. A meleg idő felszárította a sarat, de az ártéren még pocsolyák voltak, ontották is a szúnyogot. A víz 18 °C volt. Az erős napsütés miatt az árnyékos oldalon eveztünk az akadály menetes lassan folyó Latorcán. Az apadás ellenére néhány holtágba belehetett evezni.

Délre elértük a Laborca torkolatát, az alatta lévő kitűnő homokpadon ebédeltünk.

Kellemesen haladtunk, de a torkolat előtt egy 200 m hosszú fadugó miatt térdígérő sárba kimásztunk, vonszoltuk a hajókat a parton lévő útra, azon jól haladtunk az erdőirtásnál meredek gallyakkal teli parton ereszkedtünk le a vízre. Pár száz m után az Ondova torkolatánál beértünk a Bodrogba azon Zemplénbe 16 óra után. A kissé sáros parton könnyen kikötöttünk. A szép időben sokan felmentek a faluba megnézték a múzeumot és a föld várat.
29.-én reggel a gépkocsik 8 órakor elindultak szemerkélő esőben. A sok gépkocsi miatt Egri Kiss Dávid is segített a vezetők vissza szállításában.

A víz 18 ° C tiszta volt és a szokásosnál jobban folyt. A szél kitartóan fújt, de  sajnos szembe. Már a hazaihoz mindenben hasonló Bodrogon eveztünk 10 órától. Szép ligetes részen értünk Ladmócba (Ladomec) 59 fkm. Itt még asztal és padok is várják a kirándulókat a Bodrog partján. Lejjebb a jobb parton támfalas kikötő most üres volt. A bo. holtág torkolata alatt hamar a bodrogszerdahelyi közúti hídhoz értünk. A vízmérce 262 cm-t mutatott, a Vécsey-kastély messze, de a jo. szőlőskei kocsma közel volt. A kikötőben útra készen állt az Artúr nevű kiránduló hajó.
            A vasúti hidak után hamar Borsiba voltunk, pontosan az 52 fkm táblával szemben az új betonútnál érdemes kikötni. Sajnos a süllyesztés miatt volt egy kis iszap a kikötéskor Majd néhányan besétáltak a közeli kastélyba, ahol II. Rákóczi Ferenc született 1676-ban. Az újhelyi hegyek csak fokozzák a kastély impozáns látványát.

A jo. elhaladtunk a Ronyva torkolatánál 51. fkm, vele szemben egy nagy sziklán van jelölve Szlovákia legmélyebb pontja 94,3 m. Szinte észrevétlenül elértük Magyarországot, zavartalanul eveztünk tovább, délben már a felsőberecki strandon ebédeltünk, 48 fkm a szeles napsütésben
A túra eleje du. 3-ra ért Sárospatakra 37. fkm, közvetlenül a híd alatt táboroztunk, kempingben A kikötés az nagyon meredek volt, a stég is magas. A távolból érkezőknek ez kitűnő hely, közel a városközpont és sok a látnivaló. A levegő 30 ° C-s Az esti eligazításkor Haraszti Béla néhány mondatban megemlékezett Kiss Jenő borsodi vizitúrázóról, aki rendszeresen Felsőbereckiben szervezte az iskolások részére a vizitura táborait.

A vizes blokkban remek meleg víz várt bennüget, ki kellet tapasztalni az új automatikát. Este hangulatos szalonnasütést sokan élvezték. Szerencsénkre itt kevesebb volt a szúnyog.
            30.-án vasárnap, igen meleg időben indultunk, leeveztünk a híres vár alatt, hamar elértük a régi kisvonat elhanyagolt hídját kőrakodóval. 33 fkm, Hangulatos kanyart követve a Bodrogolaszi komphoz értünk, a part szépen rendezett. Baloldalon a sziget már alig észrevehető. A Hajdúböszörményi Zöld Kör Ifjúsági Természetvédők által szépen rendben tartott parton kétnyelvű ismertető tábla volt több helyen. Egy nagyobb csoport kenukkal éppen akkor indult.

            Szeles időben délre már a 24 fkm előtti csatorna bejáratához értünk. Sajnos a keresztgáton arasznyi árbukó víz ömlött, csak segítséggel tudtunk feljutni rajta, hála Juhász Dénesnek. Hamar felértünk a Vencsellői-holtágba, a vize 25 °C volt az élénk szél ellenére. Sokan fürödtünk igaz a mélyben kicsit hűvösebb volt a víz. A sátrakat a szokásos helyen a gát mellett állítottuk fel. Kellemes estén a tücskök ciripelését hallgattuk. A bölömbika hangját most nem hallottuk.

            Május elsején kellemes időben 7;30-kor indult a kocsiforduló. 10 órakor már a csatornákon eveztünk. Elolvastuk az Aggteleki Nemzetipark tábláit. Jól haladtunk az elején. Sajnos Zalkod előtt 2 km-el, már erősen kolokánnal benőtt csatornán kínlódtunk. Azért délre oda értünk. Rövid pihenő után kínlódtunk tovább, szerencsénkre a faluból kiérve csökkent az akadály. Az útkereszteződéseknél nem kellett átemelni arasznyi vízen át tudtunk evezni.

Sokan élvezték a szép kilátást a kilátóról a Csónakhúzó-réten. Természetesen itt is 25 ° C meleg volt a víz! Elég nagy sebességgel folyt a Zsaró felé és vitte a kolkánokat. A Bodrog vize 20 ° C, kissé sárgább volt. Tokajba értünk 15 órára.

            Összegezve egy jól szervezett, rendkívül meleg időben, néhány akadályt letudva tervszerit Tokajba értünk 15-en. A gépkocsivezetők és a csomagok szállítását Bökönyszegi József nagy rutinnal oldotta meg. Természetesen az éves vizitura programokra felhívtuk a figyelmet különös tekintettel az L Nemzetközi Tisza túrára.

Az Aggteleki Nemzetipark, ha már pénzt szed az engedélyért, akkor a csatornák járhatóvá téttelét is megoldhatná!

 

Nyíregyháza, 2018. május 4.-én                      

                                                                                       Dr Egri Kiss Tibor túravezető.

You have no rights to post comments