All for Joomla All for Webmasters

Beszámoló a 2018. június 1 -3 rendezett Hernádszurdoki vadvízi táborról.

  • Kategória: Hírek
  • Találatok: 181

Beszámoló a 2018. június 1 -3 rendezett Hernádszurdoki vadvízi táborról
Kislodna – Kassa és Hernádzsadány – Hernádszurdok.

Az előkészületek során a hernádszurdoki gátőrrel sikerült egyeztetnünk a tábor helyéről. A vízállást pontosítottuk igen kis vízen Hidasnémetiben -104 cm-s vízen eveztünk. Az időjárás-jelentés szép napos, szeles időt jósolt. Pénteken du. este többen érkeztek busszal, utánfutóval, Debrecenből, Budapestről, Miskolcról, természetesen a zöm nyíregyházi volt, összesen 25-en. A legfiatalabb túrázó 17 éves Rendes Balázs, a legidősebb én voltam 81 évesen. Szúnyogok sem voltak. Mindenki jól aludt.

            Szombaton: 8;órakor szép időben elindultunk Kislodnára (Mala Lodina) 316 m, kisbusz és a 2 utánfutóval 21 hajóval és 5 személykocsival. Kellemes, időben érkeztünk meg, a víz 18 °C volt sajnos, az erőmű nm sok vizet eresztett.
A táj csodálatos, mint mindég. A 5 gépkocsivezetőt, Bökönyszegi a hozta vissza.
            Az indulás előtt ismertettem a várható akadályokat, látnivalókat. Már 10;30 órakor szokásos időben elindultunk. A kenukban általában 2 felnőtt evezett, a hajók most rendesen kopogtak a nagyon kis víz miatt! Az első napon 8 borulás volt. Az Aboskőszegi vasúti híd alatti zúgónál. Most csak néhány horgász mellett haladtunk el. Az átemelés alatt ebédeltünk néhányan. Hernádszentistvánnál (Drusteva) az átemelés előtt már 16 °C volt a víz. Az átemelést rutinosan hamar elvégeztük. A zöm a kis zúgó alatt ebédelt. Sajnos a nagy árvíz után felújították a partot, igen meredekre, és hatalmas kövekkel, ezért 30 m-el többet kellett cipelni. Még néhány gyors- és az egyenes - szakaszban voltunk, az utolsó nagy félméteres hullámú zúgóban most a szokásosnál kevesebb vizet kaptunk mivel a víz a szokásosnál 2 arasszal kisebb és lassúbb volt.. Kassára, célba 16;00;-17;00 óra között érkeztünk meg, leeveztük a 26 km-t. A gyönyörű idővel és a tájjal mindenki el volt ragadtatva, sajnos néhol pár csepp eső volt. Este meglátogatott bennünket Kiss Jenőné dr Pózner Erzsébet,

            Vasárnap terv szerint 08;00 -kor indultunk, Szlovákiából a Hernádzsadányi induláshoz kis víz miatt kavicsos fövenyről indultunk! Párszem csöpögő esőben.

A víz 20 ° C volt. A vízreszálló hely 125 fkm. jól haladtunk. A könnyű szakaszt követően még a határ előtt elértük az új masszív gyaloghidat 40 perc alatt. Egy óra alatt értünk Magyarországra, további 10 perc után a régi indulóhelyhez. Élveztük az Európai Unió előnyeit. Jó néhány bedőlt fa összesen 3 helyen 1-2- ms kaput képezett ezek nem okoztak borulást, gondot. Indulás után 3 órával áthaladtunk a 2015. decemberében avatott nagy közúti híd alatt Abaújvárnál. Az abaújvári suvadásban most könnyedén áthaladtunk, A nap folyamán 4 borulás volt, Zsujtánál volt érdekes fadugó ezt is mindenki megúszta. 100-s fkm felett egy hatalmas kidőlt nyárfa teljesen elzárta a folyót, Egri Kiss Gáborét lefűrészeltek belőle egy darabot ezért utána könnyedén áthaladtunk Most a hidasnémeti híd alatt nem volt nehéz az áthaladás. A vízmérce most -104 cm-t mutatott. A táborhoz 93 fkm, 15;45 és 17;30 között mindenki megérkezett. Sajnos esőben, a Hernád vize már 23 °C meleg lett.

Összességében a túrán 25-en élveztük a Hernád szépségét és érdekességét, a jó időt. Jól bevált a hernádzsadányi (Ždaňa) indulás. A víz meleg 18-23 °C volt, A sok 12 borulás nem okozott anyagi kárt és személyi sérülést. Élvezük hazánk lgeszebb folyójának szépségét!

            Nyíregyháza, 2018. június 4.-én.                  

                                                                         Dr Egri Kiss Tibor túravezető

You have no rights to post comments