All for Joomla All for Webmasters

Beszámoló a 2018. július 18 - 28-én rendezett L. jubileumi Nemzetközi Tisza vizitúráról. Rahó, Bustyaháza - Tiszabecs –Tokaj

  • Kategória: Hírek
  • Találatok: 303

Beszámoló a 2018. július 18 - 28-én rendezett L. jubileumi
Nemzetközi Tisza vizitúráról.

Rahó, Bustyaháza - Tiszabecs –Tokaj

Az előkészületek során a vízállást pontosítottuk, idén az esőknek köszönhetően  Tiszabecsen a vízállás -195 – cm-ről -105 cm-re emelkedett, Bustyaházán a tavalyinál 30-40 cm-el volt nagyobb vizünk, a víz. 20 °C volt.

Tiszabecsen a Vidám Delfin kempingben 18-án. estig 21 jeletkező érkezett be. Közöttük 1 német Hannoverből.

Még este ellenőriztük az útleveleket. A hajókat reggel pakoltuk a trailerre. Eléggé megtelt, mert az előtúrával érkező hajóit is fel kellett rakni, így 26 hajót vittünk fel.

Reggel 9 órára a határon voltunk, kevés átkelő miatt hamar végeztünk. A kis busz a szokott helyen várt minket. Délre már Bustyaházán voltak. Én a trailerrel utaztam, elszaladt az idő vásárlással, forrásvízre várakozással és a sofőrök étteremi ebédelésével 14;08 –kor érkeztünk, pontosan egy kiadós záporral egyszerre. A tavalyi helyen sátraztunk jól lerágott tehénlegelőn. A szokásosnál nagyobb vízen az előtúrázók is megérkeztek 16-17 óra között 32-en Veres István vezetésével. Közülük 16-an csatlakoztak hozzánk, így a létszámunk 37 főre bővült.

Az esti tábornyitásra az idő megjavult. A szép új Nemzetközi Tisza túrás plakát előtt. a megnyitón megjelent a Viski Zöld Falusi túrizmus vezetője, az Ötvös házaspár köszöntöttek bennünket. Haraszti Béla a SZ-Sz-B. Megyei Nyíregyházi Városi Természetbarát Szövetség vezetője megnyitotta az L. Nemzetközi Tisza túrát.

Felhívta a résztvevők figyelmét, hogy december 1.-én alkonyatkor egy magaslaton mindenki énekelje el a magyar és a székely himnuszt! Ezek teljes szövegét lásd a beszámoló végén!

Sajnos a csöpörgő eső miatt a szokásos tudnivalókat pénteken reggelre halasztottuk. Az érdemes túrázók szép sárga Nemzetközi Tisza túrás emblémás trikót kaptak. Veres István az ünnepi vacsorára meghívta túra vezetését!

20.-án pénteken párás, de kellemes napsütésben bontottuk a sátrakat. Szerencsénkre éjjel nem volt hívatlan látogatónk.

9;00 órától indultunk a kellemes, gyors vízen, egy kenunak sikerül már az elején borulni. 10;01-kor a viski hídnál voltunk, délben a velétei híd alatt ebédeltünk. Huszt előtt már megkaptuk a szokásos esőt. A krívai híd után 35 perccel a jo. vízalatti sarkantyú hatalmas hullámain többen borultak! Pedig kikerülhető lett volna! A vasúti híd alatt a jo. igen nagy hullámok középen leevezéssel elkerülhetők voltak. A híd alatt 15;01.-kor zápor volt, szerencsénkre csak pár percig tartott. A túra eleje 16;00-ra megérkezett, velem együtt. Már megint nem volt kitűzve a kikötési jel! Szerencsére most nem eveztek túl!

Szabó Károly vendéglőjénél táboroztunk. Bokáig érő pocsolyákban kellett felvinni a hajókat. Egy káposztalevessel fogadott bennünket, a jó idő ellenére az ünnepi eligazítást az étteremben tartottuk. A nap folyamán 4 borulás volt, közöttük egy tapasztalt vizitúrázó is!

Az éjszaka csendesen telt.

21.-én kellemes napsütésben vittük vízre a hajókat, a víz már 22 ° C lett. Stagnált.

Én 9;22 perckor indultam, akadálymentes vízen haladtunk. Feketeardó térségében igen sok fát kellett kerülgetni, de volt hely bőven! 11;00-ra a csőhídhoz értem. Tiszabökény alatti ktűnő homokpadnál megálltam 12;18 perckor. Bevártam a többieket, jót fürödtünk. A víz már 1 arasznyit apadt 23 ° C lett. A kijelölt időre 14;00-ra 13-an érkeztünk meg a tiszaújlaki hídhoz.

Szerencsénkre a vége is megérkezett ½ órán belül. A határ ellenőrzés zavartalanul, gyorsan végbement. Leevezéskor a vízmérce -150 cm-t mutatott. A hazai útlevél ellenőrzés 16; órára befejezdött!

Betegségem miatt nekem nyújtott segítséget ezúton köszönöm!

            Már a velétei híd felett megkezdték a meder méllyítését, még a tiszaújlaki híd alól is hordták a sódert hatalmas billenős tehergépkocsikkal!

Az elő- és a felső-túra résztvevői jó hangulatban érkeztek meg Tiszabecsre!

TISZABECS – TOKAJ SZAKASZ.

Július 21.-én 19 órakor megkezdődött a túra ünnepélyes megnyitója. Haraszti Béla az arra érdemeseknek 16 trikót osztott szét! Többek között Egri Kiss Tibor is kapott, mert velem együtt 29 éve elsőnek eveztünk a Tiszán Bustyaházától - Tiszaújlakig 1 nap alatt. Ezután 1990-ben már 104 eveztük le ezt a távot 2 nap alatt. Azóta is a 2008 évi nagy nyári áradás miatt nem, de a többi évben 2015 kivételével rendszeresen eveztünk ezen a szakaszon is!

            Egy perces felállással emlékeztünk Kiss Gyulára közelmúltban elhunyt elnökünkre, aki igen eredményesen segítette a Nemzetközi Tisza túrák szervezését és 2 nap múlva lett volna 73 éves.

            Haraszti Panna és Koncz Réka megkezdte az újonnan érkezettek adminisztrálását a szép, hatalmas plakát alatt.

            Az előkészületek során Haraszti Béla Sz-Sz-B Megyei és Nyíregyháza városi Természetbarát Szövetség elnöke interneten közzétette a túra kiírását. Csuklóra csatolható Sz-Sz-B-Megyei Szövetség feliratú vízhatlan szalagokat készíttetett, Nemzetközi Tisza túrás öntapadós matricát + 1 db mágneses emblémát adtunk minden nevezőnek.

Tiszabecsen 54-en neveztek, szokás szerint néhányan hazamentek, újak jöttek, ezért a hazai szakaszon összesen 72 fő evezett velünk.

            22. –én. A Tiszabecs – Szatmárcsekei határvízen vízirendőrök fokozott ellenőrzést tartottak, minden hajóvezetőt megszondáztattak. Most a Tisza vízállása Tiszabecsen -150 cm-s volt a víz megfelelően haladt, a túrázóink is jó időben leértek Szatmárcsekére! A kitűnő, hatalmas homokpadra.

            23.-án. Jándra is szépidőben eveztünk, a száraz úton könnyedén be lehetett hajtani a gépkocsikkal.

24.-én. Jó időben eveztek, de Vásárosnaménytól – Tiszamogyorósig erős északi, szembeszélben. Időben mindenki megérkezett a szép, rendezett kempingbe.

25.-én Csak a szembeszél zavart bennünket az újabb határvízen Jól elfértünk Tuzséron a nagy, szép kempingben.

26. án. Dombrádra egyre lassúbb, melegebb vízen eveztek.

27.-én A tiszaberceli szépkilátású kempingben is kellemesen telt az éjszaka.

28-án A Szabolcsi tőltött-káposzta fesztiválon minden Tisza túrázót megvendégeltek délben. Tokajba már álló, de 26 ° C meleg vízen érkeztek. Tovább nem evezett senki.

Összesen az előtúrán 32-, a felső szakaszon 37, összesen:69 fő evezett, a 4 borulás nem okozott személyi sérülést és anyagi kárt. Mindösszesen 141 fő evezett a túránkon. A túra valamennyi résztvevője a Tisza túrás matricát a hajóra felragasztható arasznyi emblémát kapott, fehér színű Tisza túrás trikót vásárolhatott.

Igen kellemes, meleg időben minden túrázó jól érezte magát!

A kocsifordulókat és a csomagok, gépkocsivezetők visszaszállítását Bökönyszegi József nagy rutinnal, zökkenőmentesen hajtotta végre.

Ukrajnában és itthon riporterek jelentek meg és beszámoltak a túránkról.

Nyíregyháza, 2018. juúlius 29-én.

 

 

Haraszti Béla elnök                              Dr Egri Kiss Tibor túravezető       

You have no rights to post comments